Dijital Pazarlama

2021 Yılında Kullanıcı Deneyimi

2021 Yılında Kullanıcı Deneyimi Ne Kadar Önemli? 2020'ye göre farkı ne?

2021 yılında kullanıcı deneyimi pandemi sürecinde aldığı şekil ile ilerlemeye devam ediyor. E-ticaret’e giriş yapmak istemeyen firmalar dahi pandemi koşulları sebebiyle varlıklarını sürdürebilmek, yeni alışkanlıklara ayak uydurabilmek adına e-ticarete bir şekilde giriş yaptılar. 2020, dijitalde yer almayan markaların nihayet dijitale giriş yapması ve etkili dijital deneyimler sunması gereken bir yıl olarak geride kaldı.

Kullanıcı deneyimi tanım olarak, kullanıcıların bir sistemi, siteyi, uygulamayı veya hizmeti deneyimlerken hissettiği duygu ve davranışları ifade eder. Dijital sektörde buna yönelik tasarım çalışmalar son dönemde ağırlık kazanmıştır. Kullanıcı Deneyimi, İngilizce User Experience, kısaltmasıyla UX olarak da bilinir. Web siteleri ve özellikle mobil site/uygulamalar buna göre şekillendirilir.

Fiziksel mağazaları olan şirketler web siteleri kurdu, restoranlar paketleme ve teslimat uygulamalarıne geçiş yaptı. Dolayısı ile mevcut e-ticaret şirketleri aniden rakiplerin saldırısına uğramış gibi oldu. Salgın sonrası dijital evrim 10 yılda elde edeceği gelişmeyi yaklaşık 1 yıl içerisinde edinmek durumunda kaldı.

Aslında müşteri deneyimi ve memnuniyeti bu süreçte her zamankinden daha önemli. İş beklentileri belirsiz göründüğünde ve ekonomik istikrar hala ufkun çok ötesinde olduğunda, müşteri sadakati, istikrarlı dönüşümler ve satışlar, dayanıklılığın ve uzun ömürlülüğün temel unsurlarıdır.

2020 ile 2021 Yılında Kullanıcı Deneyimi Farkı Ne?

İşletmeler, müşterilerle (genellikle web siteleri veya uygulamaları aracılığıyla) kötü çevrimiçi etkileşimleri göze alamazlar. Çünkü bu etkileşimler gelir dengesini direkt olarak bozma riskini taşır. Dolayısıyla 2020 dijitalleşmeye koşulan bir yılsa, 2021 dijitalleşmenin mükemmelleştiği bir yıl olacaktır.

Salgın sonrası dünyada pazarlama ne durumda olursa olsun, çok büyük bir dijital alana sahip olacak. Markalar 2021’de dijital deneyimlerinin kalitesine öncelik vermezler ise gelecekteki en önemli sektörlerden biri haline gelecek bu kanalı görmezden gelmiş olacaklar. Böyle işletmeler; kullanıcı sadakati, daha fazla dönüşüm ve satıştan vazgeçmiş sayılır.

Markalar, güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, yüz yüze deneyimin kalitesiyle karşılaştırılabilir dijital deneyimler oluşturabilir. Böylece 2021’de sorunsuz etkileşim, daha fazla dönüşüm ve daha fazla satış elde edebilir.

Sözün özü, son 7-8 yılda ticaretin bir parçası olarak görülen dijtal sektör, salgının etkisiyle adeta zamanı ileri alarak kullanıcı deneyimini 10 yıl ileriye aldı. Dolayısı ile dijital artık bir ticaretin bir parçası değil, başlı başına bir sektör oldu. Bu alışkanlık salgın sonrası yine eskiyi anımsatacak süreçler geçirtse de bence sonunda yine dijital pazarlama sektörü sürekli en çok kullanılan alan olacak.

2021 Yılında UX Tasarım Trendleri Neler Olacak?

Bu bölümde 2020 ve daha önceki yıllarda kullanınan, 2021 yılı içerisinde trend olma potansiyeli gösteren tasarım örneklerini sıralayacağım. Unutmadan belirteyim, bu örnekler yalnızca bir sektöre özel değil farklı sektörlerde kullanımı sağlanabilecek maddeleri içeriyor.

User Experience (Kullanıcı Deneyimi)
User Experience (Kullanıcı Deneyimi)

Sesli Komutlar

Günden güne değişen teknoloji kullanımına bir süre önce eklenen sesli komutlar öncelikle Siri ve Google Asistan gibi aracılarla hayatımıza girmişti. Doğal dil öğrenimi yeteneğini artıran yapay zeka teknolojileri ile birlikte dünyanın en güçlü şirketleri de bu kervanda yerini aldı.

İnsanlar ile sesli olarak iletişime geçen akıllı ev cihazları daha şimdiden popüler olmaya başladı. Araç sürerken, farklı bir iş ile uğraşırken telefonu ele alıp dokunmak yerine sesli komutlar ile işini görme eğilimi de yükselişte. Bu sesli komut kullanma alışkanlığı artış trendinde ve firmalara sesli aramalara uyum sağlama zorunluluğu getirmeye başlayabilir. Bu durumun bir sonraki adımı da site içi aramalarda sesli komut ile işlem sağlamak olabilir. Bekleyip görelim.

Kişiselleştirilmiş Tasarımlar

Bu trend dünyada aktif olarak kullanılan bir sistem. Farklı aracı uygulamalar ile mevcut sitenin ana sayfasını, kullanıcının ilgi alanlarına göre şekillendirebilirsiniz. Türkiye’de bu işlemi yapan her sektörüden markalar mevcut. Bu yıl kişiselleştirilmiş tasarımlar için zirve yılı olabilir. Yani bir sitenin ana sayfası, belirli sabit alanlar dışında giriş yapan her kullanıcıya farklı görünebilir.

Buna örnek olarak Netflix yapısını gösterebilirim. Daha önce izlediğiniz filmlerden yola çıkarak size benzer, beğenebileceğiniz içerikleri sunar. Aynı yapıyı farklı sektördeki sitelerde de gördüğünüzü düşünün. Haber sitelerinde, alışveriş sitelerinde, yemek tarifi sitelerinde… Sizce de güzel bir deneyim olmaz mı?

Karanlık Mod

Bu işlevde yeni değil ancak artık daha yaygın olarak gördüğünüzü inkar edemezsiniz. Kullanıcıların göz yorgunluğu azaltıp, uygulama içerisinde daha fazla zaman geçirmesine yönelik olarak bildiğim kadarıyla ilk olarak sosyal medya kanallarında yer alan bu üzellik arka planı siyaha veya koyu renklere çevirerek yalnızca içerikleri belirgin hale getiriyor.

Twitter, whatsapp buna iyi birer örnek olabilir. Ayrıca telefonlarınızı da güneşin doğuş ve batışına göre ya da istediğiniz saat aralıklarında otomatik olarak dark mode (karanlık mod) sistemine geçecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Bu işlevi ülkemizde de tüm sektörlerden siteler kullanmaya başladı ve bu yıl kullanımı zirve yapabilir.

Senkronize Olma

Artık çoğu insan sadece bir cihazdan internet kullanmıyor. Farklı cihazlardan, farklı saatlerde internet kullanımı yapılıyor ancak tek bir hesaba her alandan giriş yapıldığında senkronize olma ihtiyacı hissediliyor. İşletmeler de tüm kullanım alanlarındaki tasarımlarda UX’e önem vererek verimliliğini düşürmemeyi hedefliyor.

Ayrıca tüm cihazlardan kastımız artık sadece telefon, tablet ve pc değil. Akıllı televizyon ve akıllı saat kullanımı da bu listeye eklemenin vakti tam olarak 2021 yılında gelebilir. Tüm kullanım alanların da kullanıcı deneyimine önem vererek tasarımları senkronize çalışacak şekilde sağlamlaştırmak gerekiyor.

Hız

Mükemmel bir kullanıcı deneyimine sahip site yaptınız. Site içerisinde mobil/masaüstü/tablet ve diğer alanlara özel UX bir site elde ettiğinizi var sayıyorsunuz. Ancak site hızını kontrol ettiniz mi? Hız, kullanıcı deneyimi açısından mükemmel düzeyde öneme sahiptir. Hele hele internet kullanıcı sayısının ve rakiplerinin kat be kat arttığı bu dönemde hız düşüklüğü sebebiyle çok büyük erişimler kaybedebilirsiniz.

Sitenizin/uygulamanızın açılış hızı, sayfa yüklenme süreleri bu açıdan çok önemli. Yani hız olayını UX’in dışında tutmak mümkün değil. 2021’de güvenli ve hızlı siteler öne çıkmaya daha belirgin şekilde devam edebilir.

Kullanıcı Deneyimi (UX)
Kullanıcı Deneyimi (UX)

Toparlayacak olursak; sektörünüz ile ilgili trendleri doğru zamanda, doğru şekilde kullanmaya çalışın. İşletmenizin değerini yükseltmesini, gelişimini, kullanıcılarınızı müşterilere çeviren yapıları kendinize uyarlamaya çabalayın. Bu yöntemlerin başarı yolculuğunuzu sürdürülebilir kılacağınızı düşünüyorum.

Umarım ilginizi çekecek bilgilere yer vermişimdir.
Görüşmek üzere, sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu