Dijital Pazarlama

UTM Nedir? Utm Takip Kodu Parametreleri Nelerdir?

UTM Nedir? Nasıl Oluşturulur? Neden Kullanılır?

Utm nedir? Nasıl oluşturulur? Neden kullanılır? Tüm bu soruların yanıtlarını bu içerikte basit bir anlatım ile sizlerle paylaşmak istedim.

UTM Nedir?

UTM terimi, “Urchin Tracking Module” terimlerinin kısaltmasıdır. Urchin Tracking Module kelimelerini de Türkçe; “Urchin İzleme Modülü” olarak çevirebiliriz. Urchin Software Corporation, 2005 yılında Google tarafından satın alınan ​​ve o zamanki yazılımları, şu anda sürekli kullandığımız Google Analytics’in temelini oluşturmaktaydı.

UTM kodu, eklediğiniz URL’e yapılan ziyaretleri izlemenize olanak tanıyan, URL’nin sonuna eklenen bir kod parçasıdır. Bu ziyaretler temel olarak trafiğin nereden geldiğini, sizin vermiş olduğunuz detaylar kadarıyla öğrenebilmenizi sağlamaktadır.

UTM Nedir? Utm Takip Kodu Parametreleri Nelerdir?
UTM Nedir? Utm Takip Kodu Parametreleri Nelerdir?

UTM Takip Kodu Parametreleri Nelerdir?

Bir UTM kodunun içerisinde takibi detaylandıracak bazı parametreler bulunur. Burada en az 3 adet parametre girmeniz gerekmektedir. Site linki ile birlikte toplam girebileceğiniz 6 alan bulunmaktadır. Bir eticaret sitesi reklamları için utm link oluşturacağımızı varsayarak bu utm takip parametrelerine birlikte göz atalım.

Bu alandaki tüm boşlukları farklı bakış açıları ile doldurabilirsiniz. Sonuç olarak; anlaşılır, içeriği anlatan, aracı mecraları doğru aktarması yeterli olacaktır.

Utm Parametreleri
Utm Parametreleri

UTM Nasıl Oluşturulur?

Yukarıdaki maddelerde yer alan içerikleri doldukduktan sonra elinizde utm’li bir kod yapısı oluşmuş olacak. Bu link ister kısaltıp direkt görünür bir alanda kullanabilir, isterseniz de olduğu gibi kullanabilirsiniz.

UTM Neden Kullanılır?

UTM kodlarını kullanmak yalnızca dijital pazarlama stratejilerini farklılaştırmakla kalmaz, aynı zamanda size kampanyalarınızı daha iyi anlama ve daha etkili kullanma fırsatı verir. UTM kodlarının doğru kullanımı, trafik kaynağını ayrıntılı olarak analiz etmenize yardımcı olur. Kampanyanızdan kaliteli ölçülebilir sonuçlar elde etmek için UTM kodu ekleyerek iş performansını ölçmenize ve bu sonuçlara göre plan yapmanıza olanak tanır. Tamamen ölçülebilir kampanyalar için, tüm bağımsız bağlantılara UTM parametreleri eklemeniz gerekir. UTM kodunu eklemezseniz, hangi kampanyaların en iyi dönüşümü aldığını ölçemezsiniz. Yönlendirme bağlantısına eklediğiniz UTM kodu, hangi kampanyadan en çok getiri elde ettiğinizi gösterir ve nereye daha fazla yatırım yapmanız gerektiğini açıkça belirtir.

UTM parametrelerinin, “ölçeklenebilirlik” ilkesinin işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi gerekir.Bu, dijital pazarlama ile geleneksel pazarlama arasındaki en önemli farktır. Oluşturulan her kampanyayı veya reklam bağlantısını tanımlar ve gelecek için doğru analiz sağlar. UTM parametreleri yardımı ile alınan veriler raporlanarak kampanyanın başarısı ölçülebilmekte ve web sitesine çekilen trafiğin kaynağı doğrudan analiz edilebilmektedir. Böylelikle UTM bağlantısı sayesinde hangi platformda hangi reklam kampanyasından ne kadar trafik ve getiri elde edildiğini net bir şekilde gözlemlemek mümkündür.

Son olarak “2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi ” başlıklı yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere. Hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu