Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Sürecinde Yapılan 5 Hata

Dijital pazarlama çağının hızlı ve rekabetçi ortamında, Markaların başarılı olabilmeleri için dijital pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde belirlemeleri gerekiyor. Ancak ne yazık ki birçok marka bu süreçlerde bazı hatalar yapmakta ve potansiyel müşterilerini kaybetmektedir.

Bu hatalardan bazıları, web sitesi tasarımı ve kullanıcı deneyimi, sosyal medya yönetimi, arama motoru optimizasyonu, e-posta pazarlama ve içerik pazarlaması gibi alanlarda yapılıyor. Örneğin, bir markanın web site tasarımı, kullanıcı dostu olmadığı takdirde müşterilerin ilgisini çekse bile süreklilik arz etmeyecek, kullanıcı sonuca ulaştırmanın önünde en büyük engel olarak duracaktır. Benzer şekilde; düzensiz ve hedef kitlenin ilgisine odaklı olmayan içerikli bir sosyal medya hesabı, potansiyel müşterilerin markayı takip etmesini engelleyecektir.

Ayrıca, markaların e-posta pazarlama kampanyalarında da bazı hatalar yapmaları maalesef çok görünen bir durum. Örneğin, abone listenize spam gibi ısrarla gönderim yaparak müşterilerin markanızın gönderilerinden rahatsız olmasına neden olabilirsiniz. İçerik pazarlaması da bir diğer önemli alan ve müşterilerin ilgisini çekmek için doğru içerikleri üretmek gerekiyor.

Tüm bu hatalar, markaların dijital pazarlama stratejilerini olumsuz yönde etkileyebiliyor ve sonuçta müşterilerini kaybetmelerine sebebiyet veriyor. Bu nedenle, markaların dijital pazarlama süreçlerinde doğru bir strateji uygulamaları, potansiyel müşterilerini çekmeleri ve mevcut müşterilerini memnun etmeleri için hayati önem taşıyor.

Dijital pazarlama, markaların başarısı için kritik bir öneme sahip ve doğru bir şekilde uygulanmadığı takdirde, markaların müşteri kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle, markaların dijital süreçlerinde hatalardan kaçınmaları, müşterilerini memnun etmeleri ve potansiyel müşterilerini çekmeleri için doğru stratejileri uygulamaları gerekiyor.

Başarılı Dijital Pazarlama Süreçleri
Başarılı Dijital Pazarlama Süreçleri

Hata diye özellikle belirtiyorum çünkü reklam ve içerik yönetimi, seo ayarları gibi konularda herkesin farklı yöntem ve stratejileri olabilir. Her bir marka farklı bir deneyim ve tecrübeye sahiptir. Ancak bariz şekilde yapılmaması gereken, yapıldığında ısrarla bunun sürdürülmemesi gereken konular mevcut. Yoksa her yiğidin yoğurt yiyişi tabi ki farklı… Şimdi gelin dijital pazarlama süreçlerinde karşıma en çok çıkan hataları başlıklar halinde inceleyelim.

Dijital Pazarlama Sürecinde Yapılan 5 Hata

  1. Hedef Kitle Analizi Yapmamak:

Markaların hedef kitlelerinin ihtiyaçlarını ve isteklerini tam olarak anlamadan pazarlama faaliyetlerini yürütmeleri, başarısızlığa neden olabilir. Hedef kitle analizi, hedef kitleyi tanımak, ihtiyaçlarını anlamak, pazarlama stratejilerini belirlemek için temel bir önkoşuldur. Kime hangi hizmeti sunacağınızı veya neyi satacağınızı planlamak işin başlangıç noktası. Kervan yolda düzülür mantığı burada her zaman işe yaramıyor. Özellikle sınırlı sermaye ve sabra sahipseniz kervanı yola çıkarmadan kimlere malzeme götüreceğinizi analiz etmeniz çok önemli.

Elinizde bir ürün varsa internette bu ürünü kimler, hangi koşullarda satıyor bunu araştırın. Aklınıza süper bir hizmet veya app fikri geldi. Bunun benzerleri var mı? Rakiplerimden nasıl sıyrılır pastadan pay alırım? Gibi soruları kendinize sorun… Ar-Ge kısmına sürekli önem verin. Bilgilerinizi kaydedin ve kendinize hedefler belirleyin. Yola öyle başlayın.

  1. Doğru Kanalları Kullanmamak:

Markaların doğru kanalları kullanmaması veya hatalı kanallarda yatırım yapması, başarısızlığa yol açabilir. Dijital pazarlama, farklı kanallarda birden fazla pazarlama faaliyeti yürütmeyi gerektirir. Markaların, hedef kitleleri için en uygun kanalları belirlemesi, bu kanallarda doğru mesajı vermesi ve hedef kitlelerine ulaşması gerekmektedir. Markanız için doğru yerin neresi olduğunu anlamak için rakiplerinizi analiz etmenizin faydası olacaktır.

Satış hedefiniz bir IOS uygulama ise Android store için tüm bütçenizi kullanmayın. İhtimalleri düşünün ancak doğru yolları kullanmaktan kaçınmayın. Hedef kitleniz 65 yaş ve üzeri ise bu demografik yapıdaki insanların online ortamlarda nerelerde vakit geçirdiğini araştırın. Gençler için spor ayakkabı satıyorsanız uygun mecraları tarayın. İlk olarak aklınıza tiktok geliyor olabilir. Alternatiflerini bulun. Alternatif her zaman olmalı.

  1. Yetersiz SEO Çalışmaları:

Markaların web sitelerini optimize etmek ve arama motoru sonuçlarında daha iyi bir sıralama elde etmek için yeterli SEO çalışması yapmamaları, müşteri trafiğini kaybetmelerine neden olabilir. Siteyi aktif ertesi gün satış yapmayı bekliyorsanız ve eğer gerçek anlamda iyi bir reklam bütçeniz de yoksa hayaller kurmayın. Sipariş gelebilir evet ancak sürekliliği olmayacaktır. Varsa da bir tetikleyicisi vardır mutlaka kontrol edin.

SEO işlemleri de reklamlar gibi süreklilik gerektirir. Organik trafik için neler yapabilirsiniz bunu düşünün. En basitinden bir blog oluşturun ve düzgün, özgün, sürekli şekilde aranan içerik başlıkları ile içerikler oluşturun. Düzenli olarak SEO çalışmaları yapın. Sadece backlink almanızı kastetmiyorum. İç seo yapınızı da kontrol edin. Yönlendirmelerinizi düzenli olarak denetleyin. Aylık olarak SEO raporlarına göz atmayı da ihmal etmeyin. En basitinden Search Console ile biraz haşır neşir olmanın kimseye zararı olmaz. Buna ayıracak vaktiniz yoksa bir dijital pazarlama ajansı ile çalışmayı deneyebilirsiniz.

  1. Kötü İçerikte Israr Etmek:

Markaların hedef kitlelerine hitap etmeyen, eksik veya kalitesiz içerikler üretmeleri, hedef kitlelerinin dikkatini çekemeyerek başarısızlıkla sonuçlanabilir. İçerikler, hedef kitlelerin ilgisini çekmeli, sorularına yanıt vermeli ve onların ihtiyaçlarına cevap vermelidir.

Hamilelik ve ebeveynlik süreçleri ile ilgili bir blog sahibi olduğunuzu varsayalım. Sitenizin içerisinde ebeveynlere dokunan her bilgiye yer verebilirsiniz. Vermiş olduğunuz bilgilerin doğruluğu ne sizce ne kadar önemli? Sadece içerik olsun, 500 kelimeyi geçsin diyorsanız kalıcı olma ihtimaliniz azalır, bir süre sonra güvenilirliğinizi yitirebilirsiniz. Çünkü içeriklerinizi sadece Google, (instagram, tiktok ve hangi platformu kullanıyorsanız onun için) değil kullanıcılarınız içinde oluşturmaya başladığınızda gerçeklik algınız ortaya çıkacak ve belki de marka sadakati olan kullanıcıları yakalayacaksınız.

Hedef kitlenizin sizden beklediği içerikleri bulmak ve doğru şekilde sunmak kullanıcılarınızın farkında olmadan aklında kalmanıza vesile olacaktır. İçerik deyince sadece blog veya sosyal medya içerikleri aklınıza gelmesin. Sitenizde sunduğunuz her ürün/hizmet fotoğrafı, açıklaması bir içeriktir.

  1. Sosyal Medyanın Yönetilememesi:

Markaların sosyal medya hesaplarını etkin bir şekilde yönetmemeleri, hedef kitlelerinin ilgisini kaybetmelerine neden olabilir. Sosyal medya hesaplarının düzenli olarak güncellenmesi, hedef kitlelerin etkileşimlerinin yanıtlanması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması önemlidir.

Sosyal Medya
Sosyal Medya

Sosyal medya algoritmaları artık neredeyse her güncelleme sonunda marka tarafındaki kullanıcılar için takipçilerine ve potansiyel takipçilerine erişimi düşürüyor. En son çıkan ücretli tik uygulaması bile ülkemizde hizmete girmemesine rağmen konum değiştirilerek satın alınabiliyor. Onaylı kullanıcıların gönderilerinin daha fazla erişim aldığı gibi konularda sektörde konuşulur oldu. Burada size ve hesabınıza düşen kullanıcılarınız ile aranızda bir bağ oluşturmak ve bu bağı sadece dönüşüm olarak nitelendirdiğiniz davranışa indirgememeniz gerekiyor. Alanınıza uygun bir dille, oluşturacağınız reels, story, post tüm gönderileri kullanıcılarınıza düzenli olarak sunmanız lazım.

Yukarıda bahsetmiş olduğum hataları önlemek için markaların dijital pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde planlaması, hedef kitlelerini tanıması ve onların ihtiyaçlarına cevap veren pazarlama faaliyetlerini yürütmesi gerekmektedir. Markanızın bu yönde bir ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bu konu hakkında fikirler almak istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz. Buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.

Sevgilerle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu