Dijital Pazarlama

2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi

Yeni Yılda 5 Dijital Trend

2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi konulu bu içerikte direkt bir anlatım ile sizlere yeni yılın mevcut trendleri ile ilgili bilgi vereceğimç 2021 yılında bizi bekleyen muhtemel 5 pazarlama trendini sizler için bir araya getirmeye çalıştım. Listede yer almayan trendleri sonraki yazılarımda paylaşmayı planlıyorum. Hazırsanız sözü daha fazla uzatmadan başlayalım, işte karşınızda 2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi! 🙂

2021'in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi
2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi

1.Chatbotların Yükselişi

Sohbet robotları yeni bir şey değil ancak 2021 ve sonrasında daha popüler hale gelmelerini hiç sürpiz olmayacak. Chatbotlar, müşteri deneyimini iyileştirmede ve işletmelere yarar sağlamada çok faydalıdır. Sohbet robotlarının avantajlarına hızlı bir şekilde göz atalım:

  • Basit müşteri sorunlarıyla uğraşarak, müşteri hizmetleri personeli üzerindeki baskıyı azaltır ve zaman kazanmanıza yardımcı olurlar.
  • 7/24 çalışırlar. Mesai kavramını ortadan kaldırarak her an etkileşimde bulunmak isteyen müşteriler için çok kullanışlıdır. Bu aynı zamanda global bir hizmet veriyorsanız müşterilerinizin farklı saat dilimlerinde yaşadığı küresel pazarlara ulaşmak için çok kullanışlıdır.
  • Hedef kitleler ve onların itici güçleri hakkında değerli bilgiler elde etmek için analiz edilebilecek müşteri verilerini toplamak için harikadırlar.
  • Şirketiniz için uzun vadeli maliyetlerden tasarruf etmiş olursunuz.
Chatbot
Chatbot

2.Hiper Kişiselleştirme

Önceliklikle Hiper Kişiselleştirme (Hyper-Personalization) nedir onu tanımlayalım. Hiper Kişiselleştirme, bir markanın müşterilerinden edinebileceği davranış durumlarını ve gerçek zamanlı verileri bir araya getirerek, yüksek düzeyde ilgili kişisel içerikleri kullanıcıları ile buluşturmaktır.

Son beş yılda, kişiselleştirme işletmelerin temel odak noktası durumuna geldi. Dijital Pazarlama sektör deneyimlerine göre kişiselleştirilmiş içerikler sunan markalardan ürün ve hizmet satın alma olasılığının daha yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz. Müşteriler kendileriyle ilgili indirim ve teklifler alırlar. “Neden böyle bir reklam görüyorum?” veya “X markası neden bu ürünle ilgileneceğimi düşünüyor?” diye düşünme durumu ortadan kalkar. Reklamlar doğru kullanıcılar ile bağlantı kurdukça, ürünü satın alma olasılıkları o kadar yüksek oluyor ki bu şirket için iyi bir şey.

Kişiselleştirme pazarlamayla sınırlı değildir, aynı zamanda müşterilerin işletmeyle etkileşimde bulunduğu tüm yolları içerir. Şirketler, müşteriler için daha anlamlı deneyimler yaratmak için kişiselleştirmeyi giderek daha fazla kullanmaya çalışıyor. Örneğin, müşterilere sadece iletişim tercihlerini sormak büyük bir fark yaratabilir. Bu şekilde onlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilirsiniz ve onları hayal kırıklığına uğratmamak için başka yöntemler seçebilirsiniz.

3.Tahmine Dayalı Analitik ve Veri Bilimi

Veri bilimi hızla gelişiyor ve 2021’de de devam edecek. Omnichannel platformlar tarafından sağlanan temiz veri toplama araçlarının artmasıyla, datalardan her yıl daha fazla detay ortaya çıkıyor. Dolayısıyla müşteri verileriyle ilgili olarak hiçbir şey önemsiz değildir. Her şeyin, iş hedeflerini nasıl belirlediğimizi yönetme durumu vardır. İşletmelerin giderek daha fazla odak noktası haline getirdiği bazı veri türlerine hızlıca göz atalım:

  • Canlı sohbetler, e-mailler, şikayet/talep formları ve müşteri iletişimlerinden gelen metinsel veriler.
  • Segmentasyon – müşterilerin ortak deneyimine veya durumuna dayalı modeller bulabilir misiniz? Örneğin, müşterinizin yaşı, konumu, medeni durumu, eğitim seviyesi, hobi alanları…
  • Kullanıcılarınızın sitenizdeki davranışları.
  • Müşterilerin ürün fiyatı değişikliklerine nasıl tepki vereceği veya belirli promosyonlarla ilgili duyguları.

Yukarıda belirttiğim maddelere sizler de odaklandığınız noktalardan ekleyebilirsiniz. Yeterli müşteri verisine sahip olduğunuzda ve bunları işleyip analiz ettiğinizde tahmine dayalı analitiği kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yapay zeka ve makine öğrenimi alanı şu anda hızla gelişiyor. Peki bu, müşteri deneyimini iyileştirmek isteyen şirketler için ne anlama geliyor?

  • Gerçek zamanlı geri bildirim sağlayın. Bir müşteri web sitesindeki bir ürünle olumsuz etkileşime girerse, bir sonraki tavsiyesi de bu ölçüde olacaktır.
  • Müşteri ihtiyaçları tahmin edilebilir. Müşteriler ürününüzü ne sıklıkla satın almalı? Stoklar bitmeden hatırlatıcılar gönderebilirsiniz.
  • Müşterilerin ayrılmalarını önleyin. Çeşitli faktörlere bağlı olarak hangi müşterilerin ayrılma riski altında olduğunu belirleyebilirsiniz.

4.Omnichannel Kavramı

Omnichannel kavramı birden çok kanal üzerinden kullanıcılara ulaşmayı betimler. Terimsel olarak çoklu kanal anlamını taşır. 2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi içerisinde yer alan bu kavram ile müşteriler, işletmelerin tüm platformlarda tutarlı şekilde davranmasını bekliyor. Son yıllarda, birçok şirket bunun için çok çalışıyor ancak şimdi bu çok kanallılık “Tüm kanallarda olmanın zararı olmaz” yaklaşımından daha çok, kullanıcılar tarafından bir beklenti durumuna geldi.

Kullanıcılar, firmanın Facebook’taki davranışları ile çağrı merkezindeki davranışlarının farklı şekilde olması durumunda hayal kırıklığına uğrayacaklar. Ayrıca müşteri verilerini veya karşılaştıkları sorunları tekrar etmeye devam etmeleri gerekiyorsa, işletmenizle farklı kanallar üzerinden her iletişim kurduklarında hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Nereye giderseniz gidin, veriler müşteriyi takip etmelidir. Omnichannel platformları bu kullanım  için çok tasarlanmıştır. 2021 yılında daha fazla şirketin Omnichannel platformalarına yönelmesi bekleniyor.

Güvenlik ve Gizliliğin Önemi
Güvenlik ve Gizliliğin Önemi

5.Güvenlik ve Gizliliğin Önemi

Yüksek profilli veri ihlalleri 2020’de endişe verici bir oranda gerçekleşti ve yakın gelecekte de devam etmesi bekleniyor. Hackerler, sistemi yok etmek veya kullanmak için müşteri verilerine erişmek, yani hacklemek için çok çalışırlar. Benzer şekilde, ağ güvenliği uzmanları bunun önüne geçmek için büyük çaba sarf eder. Ancak durum bu şekilde ilerleyecek gibi görünüyor. Bu saldırılar artık haberlerde de yer aldığından, kullanıcılar verilerinin ve güvenliğinin her zamankinden daha fazla farkındadır. Whatsapp’ın son güncelleme duyurusundan sonra veri gizliliğinin önemi tüm dünyaya tarafından tekrar anımsandı.

Kısacası kullanıcıların çoğunluğu artık verilerinin şirketler için değerli olduğunu anladı. Bunun yanısıra daha çok verilerini paylaşanlar da daha çok kişiselleştirilmiş bir deneyim elde edeceğini öngörüyor. Ama bu durumda güle oynaya tüm verilerini vermeye gönüllü olduklarını sanmayalım. Bu zaten doğru bir durum da olmaz. Günümüzde artık birçok tüketici, verilerini uygulamalar vb şekilde şirketlere emanet ediyor. 2021 yılına kadar daha fazla şirketin daha katı gizlilik ve bulut güvenliği uygulamaları gerçekleştirmesini ve bunları müşterilere iletmesi bekleniyor. Kullanımı ücretsiz olan tüm program ve uygulamalar sizden farklı izinler ister ve bu verileri bir şekilde işler. Gizliliğe değer veren ve verilere saygı duyan şirketlerin daha fazla müşteri çekme trendi oldukça yüksek görünüyor.

Böylece 2021’in Öne Çıkacak 5 Dijital Pazarlama Trendi konulu içeriği sonlandırıyorum. Bir sonraki içerikte görüşmek üzere, hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu