Dijital PazarlamaDiğer

Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Dropshipping modelinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Dropshipping, bir web mağazanın sattığı ürünleri fiziksel olarak stoğunda tutmadan, tedarikçi firmanın deposundan müşteriye ulaştırıldığı sistemdir. Bu şekilde bir mağaza, ürün satmak için dropshipping modeli kullandığında, ürünleri üçüncü şahıslardan (tedarikçilerden) satın alır ve doğrudan müşterilere gönderir. Mağazanın ürünle doğrudan ilgilenmesi gerekmez. Dolayısı ile stoksuz satış yapan bir işletme ile perakende satış yapan işletme arasında en büyük fark fiziksel stok bulundurma durumudur.

Dropshipping Avantajları

Dropshipping modelinin avantajları ve dezavantajları vardır. Gelin önce başlıklar halinde bu sistemin avantajlı yönlerine bir göz atalım.

1.Başlangıç Kolaylığı

Ürünleri satın alıp, bir depoda tutmanız gerekmediğinden ekstra bir efor ve maaliyete katlanmanız gerekmiyor. Sürekli ürün siparişi vermek ve stok durumunu yönetmek zorunda kalmazsınız. Siparişleri hazırlayıp gönderim işlemlerine zaman ayırmanız da gerekmez. Dijital pazarlama alanında ekstra çalışmalar yapmanıza gerek kalmaz bu çalışmaları pazar yeri firması hali hazırda yapamaktadır. Bu sebeple dropshipping sistemine giriş yapmak oldukça basit ve zahmetsizdir.

2.Çok Daha Düşük Gider

Satacağınız ürünleri satın almakla, bir depoyu yönetmekle, ekstra depo kirası ve çalışan masrafları ile uğraşmak zorunda olmadığınız için genel giderleriniz çok daha düşüktür. Aslına bakarsanız çoğu başarılı mağaza ilk başta bir bilgisayar ile yola çıkıyor.

İş hacmi büyüdükçe giderler de artabilir ancak yine de fiziksel mağaza giderleri ile kıyasladığımız zaman arada büyük farklar hala olacaktır. Örneğin fiziksel stok ile günlük 10 adet sipariş ortalamanız varken 100 ortalamaya çıktığınızda büyük bir iş yükü oluşur. Bu ürünlerin toplanması, paketlenmesi ve kargoya verilmesi ve takiplerinin sağlanması için ekstra 3-4 kişilik bir iş gücü gerekebilir. Ancak sanal stok sistemi ile ürün toplama, stok yönetimi ve kargo takibini önemli ölçüde tedarikçi firmanız sağlayacağı için siz sadece genel kontrol mekanizması olarak sürecin yürümesini sağlamakla yükümlü olursunuz. Bu süreci de ekstra 1 kişiye, belki de kimseye htiyaç duymadan tamamlayabilirsiniz.

3.Daha Az Sermaye

Stoksuz satış sisteminin belki de en büyük avantajı, envantere binlerce lira harcamadan bir e-ticaret mağazası açabilmenizdir. Geleneksel olarak perakendeciler, envanter satın almak için büyük miktarda sermayeyi bir araya getirmek durumundadır.

Sermaye | Gider
Sermaye | Gider

Direkt satış modeli ile müşteri tarafından henüz satın alınmamış ve ödemesi yapılmamışsa ürünü sizin de satın almanıza gerek kalmaz. Çok miktarda envanter yatırımı olmadan, çok az parayla ürün satın almaya başlayabilir ve dropshipping işini başlatabilirsiniz. Üstelik, geleneksel perakende işletmelerinde olduğu gibi önceden sipariş edilmiş herhangi bir envanteri satmak konusunda bir zorunluluk olmadığı için, bu sistemde bir mağaza açmanın riski çok daha azdır.

4.Ürün Çeşitliliği

Satmak istediğiniz ürünleri önceden satın almanız gerekmediğinden, potansiyel müşterilerinize popüler ürünler sunabilirsiniz. İyi tedarikçiler edinirseniz satışı iyi olacak ürünler bulabilir, iyi fiyatlandırma ve sunum ile rakipleriniz arasında öne çıkabilirsiniz. Yani burada tek bir sektör veya alana bağlı kalmadan, anlaşmalarınız ve tedarikçilerinizin ürünleri ölçüsünde oldukça büyük bir ürün çeşitliliğine sahip olabilirsiniz. Ne kadar çok ürün o kadar farklı hedef kitle ve potansiyel sipariş… Tabi ki bunun bir iş yükü getireceğini de unutmayın. Ancak amacınız sipariş alabilmekse zaten bu sizi mutlu edecektir 🙂

Dropshipping Dezavantajları

Bahsettiğim tüm avantajlar, online mağaza açan veya mevcut ürün yelpazesini genişletmek isteyen herkes için dropshippingi çok çekici bir model haline getiriyor. Ancak tüm yöntemler gibi bu sisteminde dezavantajları vardır. Yani bu rahatlık ve esnekliğinde bir bedeli var. Gelin şimdi de birlikte dikkate alınması gereken bazı dezavantajlarına göz atalım

1.Tedarikçi Hataları

En iyilerden olduğunu düşündüğünüz tedarikçiler bile siparişleri hazırlarken sorunlar oluşturabiliyor. Ürünlerin hazırlanışından müşteriye teslim edilene kadar geçen süre memnuniyet için her zaman yeterli olmuyor. Ürünle ilgili iade ve değişim durumlarının yönetimi de son derece önemli. Zira iade ve değişim konusunda müşteri memnuniyeti ve işletmenin kar zarar durumu da gözetilmesi gereken bir durum. Vasat ve kalitesiz bir tedarikçi sonsuz hayal kırıklığına yol açabilir ve bu da eksik ürünler, sevkiyat hataları ve kötü ambalaj kalitesi nedeniyle şirketinizin itibarına zarar verebilir.

Ayrıca buradaki tüm sorunları müşleri memnuniyeti ve süreç yönetimi adına sizin üstlenmeniz ve müşterilerinizin memnuniyetini sağlamanız gerekiyor. Bu gibi durumlar dropshipping sisteminde her zaman olmasa da maalesef karşılaşabileceğiniz dezavantajlardan birisi konumunda.

2.Düşük Kar Marjı

Rekabetçi bir yapıya sahip olan dropshipping sisteminin en önemli dezavantajı düşük kar marjıdır desem yanlış olmaz. Genel giderler düşük ve öğrenmesi kolay olduğu için, birçok rakip işletmeniz hali hazırda sistemin içerisinde ya da yakın zamanda girecek ve mümkün olan en düşük fiyat ile satış yapmaya başlayacak. Tüm işletmeler avantaj olarak bahsettiğim sermaye gerekliliğinin olmaması durumundan dolayı kar marjlarını minimum seviyede tutabiliyor.

Düşük kar marjı
Düşük kar marjı

Yine tüm işletmelerin farklı, rekabeti az olan ürünleri bulup satış yapmalarıyla yüksek karj marjıyla ürün satışı yapmaları mümkündür. Ama şunu da unutmayalım tüm işletmeler de bunu yapabilir.

3.Gönderim Karmaşıklığı

Dropshipping sisteminde geniş ürün yelpazesi ve kar marjı yüksek olan, satış trendi olan ürünler bulmak önemli. Sizinde bu sistem içerisinde bir mağazanız var ve ürün yelpazenizi geniş tutmak için farklı ürün gruplarında birden çok tedarikçi ile çalışabilirsiniz. Zaten çoğu dropshipping yapan işletme birden çok tedarikçi ile işbirliği içerisindedir. Bu da demek oluyor ki müşterileriniz her biri farklı tedarikçinizde bulunan 4 farklı ürünü tek sepette sipariş verebilir. Bu da ürünlerin 4 farklı tedarikçi aracılığıyla gönderileceği anlamını taşır. Dolayısı ile her bir ürün için ayrı kargo ücreti çıkarmalısınız. Ancak bu ücretleri müşterinize yansıtmak çok akıllıca bir hareket olmayabilir.

Bu tarz siparişlerde zarar etmeme ihtimaline karşılık kar marjına ekleme yaptığınızda da fiyatınızın rakiplerinize oranla yüksek kalma durumu ortaya çıkar. Bu durumda dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda yer vermediğim farklı durumlar ve çok daha ince detaylar da elbette var. Sizin eklemek istediğiniz olursa yorumlarda belirtmenizden memnun olurum. Sistemin takibi yoğun dönemlerde zor gibi görünse de genel olarak Dropshipping sisteminde işlerinizi kolaylaştıracak ara uygulamalar bulunuyor. Sizler de kendi bütçenize göre bir plan ile nette gezinerek bu ücretli uygulamalardan istediğinizi deneyebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu