Dijital PazarlamaSEO

Organik Trafik Aniden Düştüğünde Kontrol Edilecek 5 Alan

Organik trafiğinizde kayıplar yaşadığınızda nereleri kontrol etmelisiniz?

Organik trafik düşüşü yaşamanızın birden çok sebebi olabilir. Bir web sitesi sahibi veya içerik pazarlamacısıysanız, daha önce birkaç kez bu sorunu yaşamış olabilirsiniz. Trafiğiniz birden bire düşüşe geçer ve bunun sebebini öğrenmek istersiniz.

Bunun arkasındaki suçlu belki de yeni bir Google algoritması olabilir. Bu kaybın sebebini araştırırken daha fazla kayıba engel olmak açısından kontrol etmeniz gereken alanlar bulunuyor. Bu tarz durumlarda kendinize bir kontrol listesi oluşturmanız çok yararlı olacaktır. Bu checklistte olması gereken 6 alana gelin birlikte göz atalım.

Organik Trafik Aniden Düştüğünde Kontrol Edilecek 5 Alan

1.İzleme Kodu

Bazen web sitesi trafiğindeki düşüşün nedeni güvenilmez verilerdir. Bunun meydana geldiği en yaygın alanlardan biri web sitenizin izleme kodudur. Analiz raporunda sorunlar olabilir çünkü web sitesi kodunuzdaki veya analiz eklentisindeki değişiklikler izleme kodunda sorunlara neden olabilir. Bu sebeple diğer kontrol edilecek alanlara göz atmadan önce bu alana göz atmalısınız.

Önce izleme kodunun doğru ayarlandığından emin olmak için Analytics’e göz atın. Sırasıyla “Yönetici”,”İzleme Bilgileri”,”İzleme Kodu” menülerini takip edip izleme kodunu bulun ve ardından sitenizdeki kod ile kontrolünü sağlayın.

analytics
Analytics izleme kodu

İzleme kodunun çalışmadığını veya doğru şekilde kurulmadığını düşünüyorsanız, sorunu gidermek için Google Analytics yardım sayfasını ziyaret edebilir ya da web yöneticiniz/geliştiricinizle iletişime geçebilirsiniz.

2.Google Search Console

Search Console verilerinizi basitçe kontrol edebilirsiniz. Google’ın bu aracı ile organik trafiğinizi neden kaybettiğinize dair bir fikir edinebilir, optimizasyon ve indexleme konuları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, Google’dan gelen bildirimler (örneğin, manuel işlemlerle ilgili mesajlar), sitenize gelen iç ve dış bağlantılar, site hataları, site haritası ve arama sonucunda görünen anahtar kelimeleriniz gibi bilgilere de erişebilirsiniz.

Bu veriler, bazı temel teşhisler yapmanızı sağlar. Düşüş ne zaman başladı? En iyi anahtar kelimelerden bazıları için sıralamaları mı kaybettiniz? Bir indeks sorunu mu var? gibi soruların cevaplarını Google Search Console ile bulabilirsiniz.

3.Google Algoritma Güncellemeleri

SEO ile ilgili Google’ın algoritmasını günde bir defadan fazla değiştirmesi yıllardan beri görülen bir olay. Yayınlanan tahmini verilere göre Google algoritmasını bir yıl içerisinde yaklaşık 600 defa değiştirebiliyor. Bu güncellemelerin çoğu küçük çaplı değişiklikler olsa da, Hummingbird veya Panda gibi trafiğinize ve arama sıralamanıza gerçekten etki edebilecek önemli güncellemeler var.

Bu algoritma güncellemelerinin ne zaman yayınlandığını görebilmeniz veya yayınlandıktan sonra ne yapacağınızı belirleyebilmeniz için SEO alanındaki gelişmelerden her zaman haberdar olmalısınız. Bunun için yabancı kaynakları ve ilgili kişilerin bloglarını, sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. Algoritma değişikliklerinin yapısını belirlemek için bu kaynakları keşfedin.

Güncellemeler olduğunda aşağıdaki soruların yanıtlarını araştırabilirsiniz.

  • Google’ın tam olarak neye ceza veriyor?
  • Google bu değişiklikleri neden yapıyor?
  • Bu cezalar karşısında zarar görmemek için ne yapmalı?

Tüm bu bilgilere sahip olduğunuzda, web sitenizin Google’ın yeni algoritmasıyla çelişmemesini sağlamaya ve gelecekteki sorunları önlemek için gerekli önlemleri almaya çalışabilirsiniz.

4.Site Tasarımı Yenileme / Taşınma Sorunları

Bazen site altyapıları ticari vb nedenlerle değiştirilir ve maalasef SEO önemli bir öncelik olmaktan çıkar. Yakın zamanda web sitenizi yeniden tasarlama veya taşıma sürecinden geçtiyseniz ve ardından trafiğinizin düştüğünü fark ettiyseniz, bu süreçte web sitenize yanlışlıkla zarar verip vermediğinizi veya optimize edip etmediğinizi kontrol etmeniz ve görmeniz gerekir.

Örneğin, günümüzde sayfa hızı/hızlı bir siteye sahip olmak giderek daha önemli hale geldi. Google, sayfa hızının mobil cihazlarda bir sıralama faktörü olduğunu zaten doğruladı. Bu nedenle, sayfa hızının çok önemli bir sıralama faktörü olması şaşırtıcı değil. Dolayısı ile daha yavaş bir web sitesi, daha düşük sıralama ve trafik anlamına geliyor.

Büyük ölçekli site tasarım değişiklikleri, taşınma esnasında birçok sıkıntılı durum ortaya çıkabilir.

  • Hizmet kesintileri.
  • Başarısız yönlendirmeler.
  • İçerik veya meta veri kaybı.
  • Bozuk bağlantı ve resimler.
  • İç bağlantıların kaybedilmesi.
  • Bilgi mimarisi değişiklikleri.

Dikkatli planlama ve kalite kontrol sayesinde bu gibi sorunlar önlenebilir. Ancak trafik kaybınız anlık ise yapılacak işlemler için geç kalmış olabilirsiniz. Bu sorunları çözmek için geliştiricilerinizle birlikte çalışarak yapılan hataları ortaya çıkarıp, sonrası için önlemler alabilirsiniz.

Organik Trafik
Organik Trafik

5.Bağlantı Kaybı

Organik trafik kaybının nedenlerinden biri sitenizin bağlantılarını kaybetmiş olması olabilir. Yönlendirme trafiğinde doğrudan bir kayıp görebilirsiniz ancak dolaylı bir etki de olabilir. Siteniz gelen bağlantıları kaybettiğinde, Google’a sitenizin artık eskisi gibi etkin olmadığını söyler. Bu durumda arama sonucu sayfalarında daha düşük seviyede yer almanızı sağlar. Dolayısı ile organik trafiğiniz azalacaktır.

Bağlantının kaybettiğinizden şüpheleniyorsanız SEO araçlarını kullanarak tespitini sağlayabilirsiniz. Majestic veya Ahrefs (web’deki en büyük iki bağlantı sayacı) gibi araçları kullanın. Bu tarz bir sorunla karşılaştığınızda backlink aldığınız yüksek otoritelerdeki içeriği kontrol edip, kaldırılmış ise yeniden yüklenmesi konusunda destek talep edebilirsiniz. Tabi ki bu işlem geri yükleneceği konusunda size garanti vermez ama denemekte fayda var.

Kaliteli backlink almak tabi ki çok faydalı bir işlem ama sadece buna güvenerek ilerlemeyin. Sitenizdeki içeriklerin kalitesini mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışın, yüksek otoriteye sahip sitelere konuk yazarlık yapın. Sosyal medya kanallarını aktif olarak kullanmaya çalışın. Sonuç olarak içeriklerinizin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayacak yolları deneyin ve süreci sürekli hale getirin.

Daha önce organik trafikte bir düşüş yaşamış olabilirsiniz. Bu düşüşlerin sonucu sıkıntılı durumlar doğurabilir, çünkü daha az trafik, daha az dönüşüm ve daha az gelir anlamına gelir. Böyle durumlarda yapabileceğiniz en iyi şey paniğe kapılmak yerine durumu kontrol etmektir. Trafik düşüşüne neyin sebep olduğunu bulmak için bu listedeki olası nedenleri kontrol edin. Tabi ki daha farklı kaynakları da sorgulayın. Belki sorun tahmin ettiğinizden de küçük ve geri dönüşümü mümkün olan bir durumdan ibaret olabilir.

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu