SEO

Site İçi Optimizasyon Nedir?

Site içi optimizasyon için hangi işlemler yapılmalı?

Site içi optimizasyon ile bir web sitesinin hedeflediği anahtar kelimelerin arama sonuçlarında yüksek sıralarda yer almasının yolu açılır. Ancak bu durum iç optimizasyonun tek meziyeti ve arama sonuçlarında yükselme konusunda tek başına yeterli olacağı düşüncesini aklımıza getirmemeli. Seo hakkında detaylı bilgi edinmek için bir diğer yazım olan SEO / Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?‘e göz atabilirsiniz. SEO kavramını iç ve dış olarak ikiye ayırabiliriz. İç optimizasyon denince en başta title, description gibi kavramlar aklımıza gelir. Bu kavramların dışında da uyulması gereken farklı konular bulunmaktadır. Anahtar kelimenizin içerik url’sinde yer alması, site içerisinde kullanılan link yoğunluğu, fotoğraf boyutları ve kod yoğunluğunun optimize edilerek site açılış ve gezinme hızının artırılması, sitenizin temel amacı ile ilgisiz link çıkışlarının olmaması, özgün içerikler ve tabi ki kaliteli bir hostinge sahip olmanız site içi optimizasyonu açısından önemli maddelerdir. Şunu da belirtelim ki daha önceden anahtar kelimenizin site domain adresinizde olması iyi bir etki edecekken günümüzde oçok mühim bir konu değildir. Bu ve buna benzer yenilikler zamanla olabiliyor. Bu kavrama On Page Seo olarak ingilizcesiyle veya Site İçi SEO ismiyle de rastlayabilirsiniz.

Title (Başlık)

Site içi optimizasyon işlemlerini gerçekleştirirken title karakter sayısı 55-60 civarında olabilir. Bunun temel sebebi arama sonuçlarında ilgili konu başlığınızın bir kısmının görünüp 60 karakterden sonrasının noktalar (…) şeklinde görünecek olmasıdır. Ancak 45 karakter ile başlığı tamamladıysanız 60 karaktere çıkarmak için alakasız kelimeler geçirmenize gerek yok. Yani title kısmının 45 ya da 50 kelime olmasında da herhangi bir sorun bulunmuyor. Title’lar siteniz ile ilgili olmalı, sitenizi yansıtmalı ve kelime tekrarından kaçınılmalıdır. (Elma, Elma alımı, Elma satışı… gibi)

Description (Açıklama)

Description ile 160 kelimeyi geçmemesi gereken bu bölümde içeriğiniz hakkında bilgi verebilir, konunun özetini geçebilir, harekete geçirici ifadeler de kullanabilirsiniz. Her kategori, her sayfa, her ürün için bu kısım doldurulmalı, mümkün mertebe diğer kategori açıklamaları ile aynı olmamalı, özgün olmalıdır.

Alt Etiket

İçeriğimiz hakkında arama motorlarına ne kadar çok bilgi verirsek, sıralamalarımızdaki fark o kadar büyük olur. Makalede kullanılacak görselle ilgili alternatif metin girersek sadece makale aramasında değil görsel aramada da üstte görüntülenebilir. Görsel aramada doğru kullanıcıyı bulduğunuzda görsel açıklamadaki arama motoru ziyaretçiyi web sitenize ve görselin geldiği sayfaya yönlendirecektir. Örneğin web sayfanızdaki bir makalede ana kartı anlatıyorsunuz ve bir görsel eklediniz. Bu görselin ismi olduğu gibi kalacağına örneğin Asus Maximus VIII Ranger Anakart olabilir. Böylece bu isimle yapılan görsel arama sonuçlarında da yer alabilirsiniz.

URL Yapısı

Url yapısı kesinlikle türkçe karakter içermemelidir. Türkçe karakter veya farklı işaretler içerir ise ilgili kategori veya ürün sayfasına arama sonuçlarından tıklama alındığında url karakter sayısı uzayacak ve Google’ın sevmediği bir hale bürünecektir. Gereksiz uzunluk ve title-description-url düzeninin bozulması Google tarafından istenmeyen bir durumdur ve son derece mantıklıdır. Eticaret sitelerinde ise ürün url yapısında “siteadi/ürün-adi-22.html” gibi id numarası görmekte mümkündür.

Site İçi SEO
Site İçi SEO

İçerik

Web sayfanızda yer vereceğiniz içerikler kullanıcıların ilgisini çekmeli, kesinlikle özgün olmalı ve yönlendirmeler içermelidir. Ortalama ziyaretçi süresini yükseltmek, site gezinme oranı artırmak için girmiş olduğunuz içeriklerin kaliteli olması gerekiyor. Sitenin içeriğine göre yazı veya görsel ağırlık paylaşımı değişkenlik gösterebilir. Ancak sitede ortalama ziyaretçi süresini yükseltmek için gönderinin sonunda diğer gönderilere yönlendirme yapılabilir. Bu da site içi gezinmeyi ve doğal olarak ortalama ziyaretçi süresini uzatacaktır.

Site Haritası

Site haritası da iç optimizasyonun bir parçasıdır. Ancak bu işlem kullanıcılar için değil Google için yapılan bir düzenlemedir. Sitemap ile sitenizin içeriklerini daha çabuk indexlenmensini sağlayabilirsiniz. Tabi bu konuda yine de google webmasters üzerinden google gibi getir işlevini kullanarak index aldırmak en iyi seçenektir. Genel olarak site adının sonuna/sitemap.xml yazıldığında site haritası görüntülenmektedir. (www.siteadi.com/sitemap.xml şeklinde) Ancak birçok farklı web sayfası farklı site haritası kullanmaktadır ve sitemap.xml şeklinde arama yaptığınızda herhangi bir sonuca ulaşamayabilirsiniz.

Genel olarak aşağıda paylaştığım maddeleri uygulamak, maksimum düzeyde kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmak, kullanıcını deneyimi değerlerine önem göstermek sitenizin kullanımı açısından büyük avantajlar sağlayacaktır.

  • Anahtar kelimenizi içeren, dikkat çekici başlıklar kullanın.
  • İçeriklerinizde alt başlık kullanın, bu başlıklara H1, H2, H3 gibi etiketleri kullanın.
  • URL’lerininiz anahtar kelimenize yer verin.
  • İçeriklerinizde anahtar kelimenize anlamlı şekilde yer verin. Mümkünse ilk paragrafta kullanın.
  • Görsel ve videolarınızın alt etiketlerini anahtar kelimenizin ismini verin.
  • Sitenizin açılış ve sayfa geçiş hızlarının yüksek olmasını sağlayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu