Dijital Pazarlama

Sepeti Terk Etme Oranı Nasıl Düşürülür?

Sepeti terk etme oranı nedir?

Merhabalar, bu yazımda e-ticaret sitelerinde kullanılan bir terim olan sepeti terk etme oranı hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. Bu oranı düşürmek için kendi uyguladığım ve verim aldığım bazı taktiklere de yer vereceğim. Sizler de bu taktikleri öğrenmek ve kendi işinize uygulamak için yazımın geri kalan kısmına göz atabilirsiniz.

Sepet Terk Etme Oranı Nedir?

İlk olarak “sepet terk etme” ne anlama geliyor hemen açıklayayım; sitenize giren kullanıcının, sepetine ürün ekledikten sonra herhangi bir sebeple siparişini tamamlamadan sitenizden ayrılması durumudur. 2023 için güncel bir veri gözüme çarpmadı ancak 2022 yılı verilerine göre dünyada ortalama sepet terk etme oranı %77 civarındadır. Bu da sitenizde sepete ürün ekleyen 100 kullanıcıdan yaklaşık 80’i alışveriş yapmadan sitenizden ayrılıyor demek.

Bu durum “Kargo ücretini çok buldum, tahmini teslimat süresi çok uzun, neyse bildiğim yerden alayım, kaç dakikadır sayfa açılmadı” ve benzeri memnuniyetsizlik içeren kavramların sonucu olarak karşımıza çıkar. Memnuniyetsizlik olmayan durumların özeti de kullanıcının özel sebeplerle siparişini tamamlamamış olmasıdır. Bunlar sepet ekranındayken telefonun çalması veya zilin çalması, kullanıcının uyuya kalması, sepetteki ürünlerin indirime gireceğini umması gibi durumlar olabilir. Hatta favoriye eklemek yerine sepete ekleyerek kampanya kovalamak bile bunun içerisinde sayılabilir. Sepette ürün bekletme süreleri de siteden siteye farklılık gösterebilir. Tabi bunun herhangi bir istatistiğini göremedim ama kendi tecrübelerim bu konuda bana ışık tutuyor 🙂 Kesin olarak şunu söyleyebilirim ki, sepet terk etme oranlarını düşürmek, direkt olarak dönüşüm oranlarını artırmanın önemli bir yoludur.

Sepeti terk etme oranı nedir? - Taner Evcen
Sepeti terk etme oranı nedir? – Taner Evcen

Sepeti Terk Etme Oranı Nasıl Azaltılır?

  • Net Kargo Ücretleri: Kullanıcıların sürpriz kargo ücretleriyle karşılaşmasını önlemek için bu ücretleri web sayfanızda net bir şekilde duyurun. Şayet hala ücretsiz kargo kampanyası yapabiliyorsanız 🙂 Ücretsiz kargo veya belirli bir sepet tutarı üstünde ücretsiz kargo gibi teklifler sunabilirsiniz.
  • Hızlı/Basit Ödeme Süreci: Ödeme sürecini basit, hızlı geçilebilecek ve anlaşılır ekranlarla tasarlayın. Ek ücretler vs yerine kampanya bannerları yerleştirerek sipariş tutarını yükseltmek için dokunuşlar yapabilirsiniz. Mümkün olduğunca çabuk alışverişin tamamlanmasına yönelik stratejiler uygulayın.
  • Güvenilirlik ve Memnun Müşterileri: Güvenlik sertifikalarınızı, marka hikayenizi sitenize yerleştirin. Memnun müşterilerinizi özellikle sosyal medyadan vurgulayarak kullanıcılarınıza, müşteriye dönmeleri için güvende olduklarına dair bir ortam hazır edin. Bu kısma sosyal kanıt ismi de veriliyor.
  • Sepete Özel İndirim ve Teklifler: Aslında bu maddeye diğer başlıklarla da yer verdim ancak kendi başına bir başlık olmayı hak eden bir konu. Kullanıcıların terk ettiği sepetlerini hatırlatan e-posta kampanyaları başlatabilirsiniz. Aynı zamanda terk eden kullanıcılara özel indirim teklifleri sunarak geri dönüş sağlayabilirsiniz. Yani burada remarketing yapın, durmayın yeniden pazarlayın! 🙂
  • A/B Testleri ve Optimizasyon: Bir görseli farklı renk ve buton kombinasyonları ile kullanarak reklamlarınızı oluşturun. Örneğin aynı içeriğe sahip 10 farklı görseli reklamda kullanın, 15 günün sonunda en verimli 2 veya 3 reklam görseli ile yola devam edin.
  • Hızlı Site/Hızlı Alışveriş: Mobil uyumlu ve hızlı yüklenen sayfalar oluşturarak kullanıcıların alışveriş deneyimini iyileştirin. Web sayfalarında uzun yüklenme süreleri sepet terk oranları ciddi manada yükseltir. Site yüklenme hızından ziyade sepetinde ürün olan kullanıcılar alışveriş anı için uğraşmayı pek sevmezler. Onları en kısa yoldan, direkt sonuca götürmeye çalışın. Mesela; üye olmadan sipariş verme seçeneği sunarak hesap oluşturma zorunluluğunu ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılara, sosyal medya veya google vs hesapları ile sitenize üye olma imkanı da verebilirsiniz. Böylece üye olmak istemeyen kullanıcılardan da belirli bir oranı datanıza eklemiş olursunuz.
  • Veri Analizi ve İyileştirme: Veri analizi yapmak son derece önemli. Yukarıdaki bilgiler genel ve doğru veriler olsa da sitenize özel durumlar olabileceği için veri analizi yapmak büyük öneme sahip. Kullanıcıların hangi aşamada sepeti terk ettiğini anlamak ve bu alanlarda iyileştirmeler yapmak bu oranı düşürmenin iyi yollarından biridir.

Sepeti terk etme oranı, her e-ticaret markasının karşılaştığı bir durumdur. Sitenizde sepet terk etme durumu var diye üzülmenize gerek yok. Etkili stratejiler ve kullanıcı odaklı çalışmalarla bu oranı azaltabilir ve potansiyel müşterilerinizi geri kazanabilirsiniz. Hatırlatıcı popuplar, güzel teklifler, kullanıcı dostu site ara yüzleri, güvenilir ödeme süreçleri ve doğru işbirlikleri gibi iletişim seçenekleri ile sepet terk oranını azaltmanız mümkün olacaktır. Veri analizi yaparak ve stratejilerinizi düzenli olarak gözden geçirerek, sepet terk etme oranınızı azaltabilir ve dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz.

Sepet terk etme oranını azaltma taktikleri düzenli şekilde kontrol edilip, gerekli güncelleme ve iyileştirmeler yapılmalıdır. İşletme sahipleri veya dijitale ilgi duyanlar olarak Google Analytics, Yandex Metrica, Open Web Analytics gibi birçok aracın ücretli ve ücretsiz planları ile sitenizle ilgili veri analizi yapma işlerini kolaylaştırabilirsiniz. Bu verileriniz ışığında da neleri doğru yapıp hangi kısımları düzeltmeniz gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu