Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir?

Nedir bu dijital pazarlama?

Daha önce bir çok kez sorduğunuz ve farklı cevaplar duyduğunuz bu terimin yanıtına aşina olabilirsiniz. Yıllardır bizlerde aynı cevapları veriyoruz aslında. Sadece kapsamı artık daha geniş ve bu soruyu cevaplayan kişi sayısı önceki yıllara oranla çok daha fazla. 🙂 Hemen şimdi bu tanımı en basit hali ile yineleyeyim; Dijital Pazarlama, bir ürün veya hizmetin amacına yönelik olarak, online mecralar üzerinden sunulmasıdır.

Hizmet veya ürünler ne olabilir diyecek olursanız örnek üzerinden ilerleyelim ve diyelim ki bir ayakkabı alacaksınız. Ne yapıyorsunuz? Çeşitli e-ticaret sitelerinde araştırmalar yapıyorsunuz. Belki de sizin için fiyat karşılaştırması yapan siteleri inceliyorsunuz. Son olarak karar verip siparişinizi tamamlıyorsunuz. Yani bir ürün satın alıyorsunuz.

Bir sigorta şirketiniz olduğunu düşünün, müşteri kazanmak durumundasınız. Bir muhasebeci olduğunuzu da düşünebilirsiniz. Burada da vermiş olduğunuz hizmeti pazarlamak, satmak durumundasınız. Veya bir köşe yazarısınız, eğitmensiniz. İnsanların sizin sitenize girip sizin kaynaklarınızı okuması gerekiyor. Burada da sunduğunuz içeriği pazarlamanız gerekecektir. Tanımda kullandığım online kanallar ibaresine de gelelim ve biraz açalım;

Yukarıda değindiğim satın alma süreçlerinde yaşadıklarınızı bir düşünün? Ürünü ilk gün arattığınızda karşınıza sonraki zamanlarda çıkan reklamlar, daha siteden çıkmadan size gelen bildirimler, mail kutunuza gelen indirim, sepetinde unuttun mailleri. Haber okurken, sosyal medya hesaplarınızda gezerken, youtube de video izlerken karşınıza gelen tüm hatırlatma ve indirim temalı reklamlar dijital pazarlama kanalları ile size ulaşan reklamlardır.

Burada bir ürün veya hizmetle ile ilgili satın alma işlemi var. Sizi satın alma işlemine karar verirken yönlendirmeye çaba harcayan tüm online araçlar birer dijital pazarlama ürünüdür. Bunlar; sosyal medya pazarlaması/reklamları, google reklamları, arama motoru optimizasyonu, yeniden pazarlama, mail pazarlaması, sms/push gönderimleri (mobil pazarlama da diyebiliriz), viral pazarlama ve affiliate sistemler (komisyon veya kupon siteleri) diyebiliriz.

Her gün gelişen ve kendini yineleyen dijital pazarlama sektörü, günümüzde çok büyük önem kazanmış durumda. Maalesef içinde bulunduğumuz bu pandemi süreci de dijital çağın ülkemizde de yaşanmasını yüksek derece de hızlandırdı. Günümüzde internet üzerinden yapılamayacak bir işlem aklınıza geliyor mu? Varsa yorumlarda belirtebilirsiniz 🙂

Artık mahalle bakkalı Nahit Amca da internetten, en azından whatsapp üzerinden sipariş alıyor. Yakın zamanlarda yerel süper marketler de whatsapp sipariş numaralarını broşür haline getirip yapıştırıyordu her yere (en azından Samsun’da) Şimdi bilinen sipariş uygulamaları ile denetlenebilir şekilde bu hizmet detaylı şekilde veriliyor. Zihninizi yoklar mısınız? Kapıya teslim sipariş getiren uygulama veya markaları sayabilir misiniz? Halka kadar inmiş büyük market zincilerleri bile kapıda sipariş teslim uygulamaları ile 81 ilde birçok noktada bu hizmeti sağlıyor artık. Bile derken küçümsemedim tabi ki, bu kadar halka inmiş bir market zinciri bunu yapıyorsa halk da bu yönde bi alışkanlığı iyice benimsedi, benimseyecek diye düşünüyorum. Pandemi sürecinin etkisi de tabi ki tartışılamaz.

Yani işin özü, günümüzde bir plastik geri dönüşüm fabrikanız da olsa, bir kuyumcu dükkanınız veya temizlik hizmeti veren bir şirketiniz de olsa internette bir adınız olması ve bu adı bir şekilde hedef kitlenize duyurmanız gerekiyor. Bu kısımda da dijital pazarlama devreye giriyor. He unutmadan, sadece instagramdan öne çıkarma reklamları vermek dijital pazarlama hizmeti vermek anlamına gelmiyor. 🙂 Öne çıkarma reklamlarını da billinçsiz şekilde kullanırsanız olumsuz sonuçlar doğurabilir. Buradaki olumsuz sonuçlar reklam bütçesinin etkisiz kullanımı, yanlış hedef kitle seçimi gibi durumlar olabilir.

Lafı daha fazla uzatmadan yazımı buraya kadar okuduysanız size teşekkürlerimi sunuyorum.
Kalın sağlıcakla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu